Inför utomhusäventyret 3 september

Här har vi samlat all information ni behöver inför Jakten på Blåkullapiraternas hemliga skatt, som spelas i appen ClueKeeper. Spelkoden till äventyret mejlas till er lagledare. Spelkoden använder ni för att ladda ned Jakten på Blåkullapiraternas hemliga skatt. Startkoden för Blåkullapiraterna får ni på plats i samband med er starttid. Läs mer om skillnaden mellan spelkod och startkod längre ned.

Teknisk information

Vi använder oss av en gratisapp som heter ClueKeeper. För att delta i Jakten på Blåkullapiraternas hemliga skatt behöver ni ladda ned och installera appen på minst en enhet (Android eller iOS).

Du kan ladda ned appen i App Store eller Google Play-butiken.

Det går bra att installera appen på fler enheter om ni vill. Se till att enheten är fulladdad inför äventyret. När ni installerat ClueKeeper rekommenderar vi att ni spelar demospelet Välkommen till ClueKeeper, så blir ni bekanta med hur ni ska navigera i appen. Demospelet hittar ni när ni öppnar appen. Det finns ytterligare ett gratisspel som heter Gnome Invasion, om ni vill spela mer.

Logga in

När ni har installerat spelet kan ni välja att logga in med ett Google-, Apple- eller Facebookkonto. Ni kan även logga in som gäst, men det är inget vi rekommenderar. Om ni loggar in med Google, Apple eller Facebook kan ni lägga till lagmedlemmar i laget och ni får tillgång till hela appen med statistik med mera och hela spelupplevelsen blir bättre.

Spelkod och startkod

En spelkod skickas till den mejl vi fått av er vid bokning. Spelkoden skickas från ClueKeeper, de står som avsändare i mejlet. Spelkoden anger ni i appen för att ladda ned äventyret i förväg. Spelkoden är alltså för att ladda ned äventyret och inte samma som startkoden för spelet. Fler lagmedlemmar kan ladda ned appen, ange spelkoden och ladda ned äventyret om ni vill förbereda er ordentligt.

Lagledare och lagmedlemmar

Den enhet som ni använder spelkoden på blir er lagledare. Den mobilen använder ni för att skriva in startkoden till äventyret i, svara på uppdragen eller köpa ledtrådar från.

Du kan lägga till lagmedlemmar till ert lag. De måste ha ClueKeeper installerat på sin telefon, och det är endast lagledaren som kan lägga till lagmedlemmar. Du lägger till lagmedlemmar genom menyn för äventyret. Lagmedlemmarna registreras till laget och kan se poäng och all information som lagledaren ser.

Om er lagledarenhet har lågt batteri, kan ni ange en annan lagmedlem som ledare och överföra lagledarrollen till dennes mobil. Från huvudmenyn väljer ni frisläpp lagledarrollen. På den nya enheten väljer ni bli lagledare och fortsätter med äventyret.

Gps och Google Maps

Gps:en ska vara igång under hela spelet. Se till att ni har godkänt att ClueKeeper får tillgång till gps:en i de mobiler ni vill använda. Det är även bra om lagledaren har Google Maps-appen installerad på sin mobil.

Mobildata

Ni kommer ha bättre uppkoppling om ni använder mobildata under hela äventyret. Om ni skulle få ett error-meddelande i appen, kolla om ni råkat koppla upp er mot något wifi. Stäng i så fall av wifi och aktivera mobildata, så är problemet löst. Lagledartelefonen behöver ha tillgång till internet under hela äventyret.

Ledtrådar

Under äventyrets gång skickas det ibland ut ledtrådar till vissa uppdrag. De som automatiskt dyker upp är gratis. Om ni fastnar vid något uppdrag och gratisledtråden inte var till någon hjälp, så kan ni klicka på ledtrådsknappen. Där kan ni köpa ledtrådar och de dyker upp där med jämna mellanrum. Har ni inte tillgång till alla köp-ledtrådarna på en gång, klicka på ledtrådsknappen då och då om ni fastnar, för att se om det finns någon ledtråd att köpa. En del köp-ledtrådar blir gratis efter en viss tid. Det ser ni tydligt i appen.

Tidräkning och topplista

När ni har skrivit in startkoden i appen startar äventyret och tiden börjar ticka. Det är beräknat att äventyret tar 3-4 timmar för de flesta lag, så ta gärna en paus under spelets gång om ni behöver vila lite och har gott om tid.

Observera att tiden för att ta sig mellan uppdragen inte räknas, ni får inga bonuspoäng för att ni springer mellan platserna. Ha hellre roligt än stressigt!

Topplistan baseras på två saker: totalpoäng och tiden det tar för er att lösa respektive uppdrag. Vi återkommer med hela resultatlistan så fort alla lagen har gått i mål och det är dags för prisutdelning.

Toaletter och fika

Fika kommer att finnas i samband med starten i stadsparken och det kommer dessutom erbjudas snacks och dricka vid olika stationer under spelets gång. Toalett finns i stadsparken, på Lilla torget och drygt halvvägs genom äventyret ges ni möjlighet att sitta ned och fika en längre stund. Där finns möjlighet att gå på toaletten och ladda både era och mobilens batteri. Ta med egen laddkabel.

Vi rekommenderar att ni inte tar med er hunden på äventyret. Vissa ställen är hunden ej tillåten att vistas och en del uppdrag utförs inomhus eller på andra platser där det är olämpligt att ta med hunden.

Frågor eller problem

Under äventyret är vi behjälpliga via sms till Jailbreakmobilen: 0761482811. Sms:a till numret och ange vilket lagnamn ni har, så ringer vi upp så fort vi kan. Spara numret redan nu i mobilen.

Glöm inte kläder efter väder samt bekväma skor. En vattenflaska per spelare är bra att ha med och det kommer finnas möjlighet att fylla på med vatten under vissa uppdrag.

Ha kul, håll sams och lycka till!

Fängslande hälsningar,
Marika, Stella, Matts, Marcus, Isak, Lisa, Idde
Jailbreak Oskarshamn AB

Copyright © 2023 Jailbreak Oskarshamn | Produktion av Bardic Design