Information om ClueKeeper

Här har vi samlat all information ni behöver inför vårt äventyr Mysteriet med den stulna guldnyckeln, som spelas i appen ClueKeeper. Bli nu inte avskräckt, det går utmärkt att bara ladda ned appen och skriva in spelkoden ni får när ni köpt biljett. Vänta dock med att ange startkoden till äventyret tills ni är redo att starta spelet.

Teknisk information

Vi använder oss av en gratisapp som heter ClueKeeper. För att delta i Mysteriet med den stulna guldnyckeln behöver ni ladda ned och installera appen på minst en enhet (Android eller iOS).

Du kan ladda ned appen i App Store eller Google Play-butiken.

Det går bra att installera appen på fler enheter om ni vill. Se till att enheten är fulladdad inför äventyret. När ni installerat ClueKeeper rekommenderar vi att ni spelar demospelet Välkommen till ClueKeeper, så blir ni bekanta med hur ni ska navigera i appen. Demospelet hittar ni när ni öppnar appen.

Logga in

När ni har installerat spelet kan ni välja att logga in med ett Google-, Apple- eller Facebookkonto. Ni kan även logga in som gäst, men det är inget vi rekommenderar. Om ni loggar in med Google, Apple eller Facebook kan ni lägga till lagmedlemmar i laget och ni får tillgång till hela appen med statistik, topplista med mera och hela spelupplevelsen blir bättre.

Spelkod och startkod

En spelkod skickas till den mejl ni angav vid bokningen. Spelkoden skickas från ClueKeeper, de står som avsändare i mejlet. Spelkoden anger ni i appen för att ladda ned äventyret i förväg. Spelkoden är alltså för att ladda ned äventyret och inte samma som startkoden för spelet. Obs! Ange inte startkoden för spelet förrän ni är redo att spela äventyret. Startkoden hittar ni i spelet Mysteriet med den stulna guldnyckeln.

Lagledare och lagmedlemmar

Den enhet som ni använder spelkoden på blir er lagledare. Den mobilen använder ni för att skriva in startkoden till äventyret i, svara på uppdragen eller köpa ledtrådar från.

Du kan lägga till lagmedlemmar till ert lag. De måste ha ClueKeeper installerat på sin telefon, och det är endast lagledaren som kan lägga till lagmedlemmar. Du lägger till lagmedlemmar genom menyn för äventyret. Lagmedlemmarna registreras till laget och kan se poäng och all information som lagledaren ser.

Om er lagledarenhet har lågt batteri, kan ni lägga till en lagmedlem till laget och fortsätta svara på uppdragen från den mobilen.

Lagledaren -gör så här:

  • Ladda ned appen Cluekeeper
  • Klicka på Ange spelkod och ange spelkoden som skickats till mejlen du angav vid köp
  • Ladda ned äventyret
  • Gå in i äventyret och klicka på de tre menyknapparna uppe till höger.
  • Välj Lägg till lagmedlem och lägg till användarnamnet på fler spelare i laget om ni vill. De måste ladda ned appen och skapa en användare. Deras användarnamn ser ni längst ned på förstasidan i appen “Spelare: xxxxx”.

Mobildata och gps

Ni kommer ha bättre uppkoppling om ni använder mobildata under hela äventyret. Om ni skulle få ett error-meddelande i appen, kolla om ni råkat koppla upp er mot något wifi. Stäng i så fall av wifi och aktivera mobildata, så är problemet löst. Master-telefonen behöver ha tillgång till internet under hela äventyret.

Gps:en ska vara igång under hela spelet. Se till att ni har godkänt att ClueKeeper får tillgång till gps:en i de mobiler ni vill använda. Om gps:en strular på er mobil – testa att stänga gps:en och ClueKeeper för att sedan öppna de båda igen.

Ledtrådar

Under äventyrets gång skickas det ibland ut ledtrådar till vissa uppdrag. De som automatiskt dyker upp är gratis. Om ni fastnar vid något uppdrag och gratisledtråden inte var till någon hjälp, så kan ni klicka på ledtrådsknappen. Där kan ni köpa ledtrådar och de dyker upp där med jämna mellanrum. Har ni inte tillgång till alla köp-ledtrådarna på en gång, klicka på ledtrådsknappen då och då om ni fastnar, för att se om det finns någon ledtråd att köpa. En del köp-ledtrådar blir gratis efter en viss tid. Det ser ni tydligt i appen.

Tidräkning och topplista

När ni har skrivit in startkoden i appen startar äventyret och tiden börjar ticka. Det är beräknat att äventyret tar 2-2,5 timmar för de flesta lag, så ta gärna en paus under spelets gång om ni behöver vila lite. Eller passa på att fira äventyrets slut efteråt på någon av stadens restauranger och caféer.

Observera att tiden för att ta sig mellan uppdragen inte räknas, ni får inga bonuspoäng för att ni springer mellan platserna. Ha hellre roligt än stressigt!

Topplistan baseras på två saker: totalpoäng och tiden det tar för er att lösa respektive uppdrag. Här kan du se hela resultatlistan. Ni kan även klicka på de tre menyprickarna uppe till höger i appen när ni är inne i spelet och sedan klickar ni på ”Visa spelresultat”.

Ha kul, håll sams och lycka till!

Fängslande hälsningar,
Marika, Matts, Marcus

Copyright © 2023 Jailbreak Oskarshamn | Produktion av Bardic Design