Jailbreak logo

Oscarsspelen

Här har vi samlat all information ni behöver inför Oscarsspelen, som spelas i appen ClueKeeper. Spelkoden till äventyret mejlas till er lagledare (eventuellt även vice lagkapten om ni har angett det) och mentor. Spelkoden använder ni för att ladda ned Oscarsspelen. Startkoden för Oscarsspelen skriver ni inte in förrän ni är utanför kulturhuset och redo att spela den 7 juni.

Läs mer om skillnaden mellan spelkod och startkod längre ned.

En äventyrlig och interaktiv stadsjakt över Oskarshamn med element från escape game, så som logiskt tänkande och samarbete, men betydligt mer fartfyllt och äventyrslystet. Ett escape game-spel utomhus, helt enkelt. Oscarsspelen för dig genom staden där du och dina följeslagare tvingas lösa spännande uppdrag, pussel och utmaningar tillsammans.

Stadens guldnyckel är stulen från museet! Polisen står handfallen, brottslingen har inte lämnat många spår eller ledtrådar efter sig. Och det är nu ni kommer in i bilden. Ni är privatdetektiver och har kallats in för att hitta tjuven med förhoppning om att återbörda nyckeln till Sjöfartsmuseet och kasta förövaren i fängelse.

Jakten kan börja! Har ni vad som krävs för att lösa Oscarsspelen? Let the games begin!

Vi använder oss av en gratisapp som heter ClueKeeper. För att delta i Oscarsspelen behöver ni ladda ned och installera appen på minst en enhet (Android eller iOS).

Det går bra att installera appen på fler enheter om ni vill. Se till att enheten är fulladdad inför äventyret. När ni installerat ClueKeeper rekommenderar vi att ni spelar demospelet Välkommen till ClueKeeper, så blir ni bekanta med hur ni ska navigera i appen. Demospelet hittar ni när ni öppnar appen. Det finns ytterligare ett gratisspel som heter Gnome Invasion, om ni vill spela mer.

Du kan ladda ned appen i App Store eller Google Play-butiken.

När ni har installerat spelet kan ni välja att logga in med ett Google-, Apple- eller Facebookkonto. Ni kan även logga in som gäst, men det är inget vi rekommenderar. Om ni loggar in med Google, Apple eller Facebook kan ni lägga till lagmedlemmar i laget och ni får tillgång till hela appen med statistik med mera och hela spelupplevelsen blir bättre. Ni kan alltså inte lägga till lagmedlemmar om ni väljer att logga in som gäst.

En spelkod skickas till den mejl vi fått av er. Spelkoden skickas från ClueKeeper, de står som avsändare i mejlet. Spelkoden anger ni i appen för att ladda ned äventyret i förväg. Spelkoden är alltså för att ladda ned äventyret och inte samma som startkoden för spelet. Obs! Ange inte startkoden för spelet förrän ni är redo att spela äventyret.

Den enhet som ni använder spelkoden på blir er lagledare. Den mobilen använder ni för att skriva in startkoden till äventyret i, svara på uppdragen eller köpa ledtrådar från.

Du kan lägga till lagmedlemmar till ert lag om du loggar in med ett Google-, Apple- eller Facebookkonto. Lagmedlemmen måste ha ClueKeeper installerat på sin telefon, och det är endast lagledaren som kan lägga till lagmedlemmar. Du lägger till lagmedlemmar genom menyn för äventyret. Lagmedlemmarna registreras till laget och kan se poäng och all information som lagledaren ser.

Om er lagledarenhet har lågt batteri, kan ni ange en annan lagmedlem som ledare och överföra lagledarrollen till dennes mobil. Från huvudmenyn väljer ni frisläpp lagledarrollen. På den nya enheten väljer ni bli lagledare och fortsätter med äventyret.

Gps:en ska vara igång under hela spelet. Se till att ni har godkänt att ClueKeeper får tillgång till gps:en i de mobiler ni vill använda. Det är även bra om lagledaren har Google Maps-appen installerad på sin mobil.

Ni kommer ha bättre uppkoppling om ni använder mobildata under hela äventyret. Om ni skulle få ett error-meddelande i appen, kolla om ni råkat koppla upp er mot något wifi. Stäng i så fall av wifi och aktivera mobildata, så är problemet löst. Lagledar-telefonen behöver ha tillgång till internet under hela äventyret.

Under äventyrets gång skickas det ibland ut ledtrådar till vissa uppdrag. De som automatiskt dyker upp är gratis. Om ni fastnar vid något uppdrag och gratisledtråden inte var till någon hjälp, så kan ni klicka på ledtrådsknappen. Där kan ni köpa ledtrådar och de dyker upp där med jämna mellanrum. Har ni inte tillgång till alla köp-ledtrådarna på en gång, klicka på ledtrådsknappen då och då om ni fastnar, för att se om det finns någon ledtråd att köpa. En del köp-ledtrådar blir gratis efter en viss tid. Det ser ni tydligt i appen.

När ni har skrivit in startkoden i appen startar äventyret och tiden börjar ticka. Det är beräknat att äventyret tar 2-2,5 timmar för de flesta lag, så ta gärna en paus under spelets gång om ni behöver vila lite.

Observera att tiden för att ta sig mellan uppdragen inte räknas, ni får inga bonuspoäng för att ni springer mellan platserna. Ha hellre roligt än stressigt!

Topplistan baseras på två saker: totalpoäng och tiden det tar för er att lösa respektive uppdrag. Vi återkommer med hela resultatlistan så fort alla lagen har gått i mål.

Ha kul, håll sams och lycka till!

Fängslande hälsningar,
Marika, Matts, Marcus
Jailbreak Oskarshamn AB