Vår historia

Vår historia

Allt började i september 2016 när vi, Marcus och Marika, åkte till Inlåst i Växjö med några kompisar för att för allra första gången spela ett escape room. Rummet vi spelade hette Bon Appetit och vi liksom flög igenom rummet. Allt klaffade, allas hjärnor samarbetade och kompletterade varandra, vilket slutade med att vi bröt oss ut på en rekordtid. Fyllda av eufori och hybris, (mest hybris förmodligen) åkte vi hem mot Oskarshamn. Det var en livlig pratstund i bilen och vi frågade oss varför det inte fanns något escape game i Kalmar län. I höjd med Bockara ringde Marika upp sin lillebror Matts:

– Tjo brorsan! Vi behöver dina pengar till en insats för aktiebolag, vi ska starta ett escape game i Oskarshamn! utropar Marika lite för snabbt och exalterat och liksom snubblar på orden över sin egen iver och upprymdhet. Spänt inväntar hon Matts reaktion.

– Ett vad, sa du?

Efter att vi alla tre åkt till Norrköping för att spela ett par rum där och inviga Matts i escape game-världen blev även han eld och lågor. I december 2016 bildades Jailbreak Oskarshamn AB med Marika, Matts och Marcus som delägare. Vi hittade en perfekt källarlokal mitt i centrala Oskarshamn med parkering utanför och flera restauranger ett ynka halvt stenkast därifrån.

Första halvan av 2017 gick åt till att frenetiskt renovera lokalen och bygga escape game-rum. Våra föräldrar körde skytteltrafik mellan Sävsjö-Oskarshamn för att hjälpa till och det är vi så oerhört tacksamma för.

Göran och Sandra som äger och driver Inlåst i Växjö ställde upp som mentorer och de gav oss ett ovärderligt tips: Öppna två rum på en gång!
Dels så att de som spelar det ena rummet kan komma tillbaka och spela ett rum till, och dels för att kunna ta emot större sällskap som vill spela flera rum på samma gång.

Under våren 2017 fick Marika och Marcus barn, Idun, och vi insåg att vi inte kommer hinna skapa och bygga två egna rum själva. Göran och Sandra erbjöd oss deras rum 24 luckor.

I september 2017 öppnade vi och premiären för Kalmar läns första escape game var ett faktum!

Hösten 2018 öppnade vi vårt tredje rum, Blackout, som ursprungligen kommer från escape game-proffsen Göran och Sandra från Inlåst i Växjö.

Jakten på Blåkullapiraternas hemliga skatt är ett escape game-äventyr utomhus som vi skapade och genomförde för över 200 spelare en helg i september 2019. Skattjakten tog spelaren över stock och sten i Oskarshamn och du och dina följeslagare tvingades lösa spännande uppdrag, pussel och utmaningar tillsammans för att bli det lag som hittade den åtråvärda skatten.

Under påsken 2020, i kölvattnet av covid-19-pandemin, lanserade vi Karantänkistan. Ett escape game-spel där både hemleverans och upphämtning hos gästen ingick. Sällskapet lämnades själva med endast ett informationsbrev att läsa. Därefter var det upp till spelarna att utan spelledare lösa karantänkistans alla klurigheter, logiska utmaningar och pussel, innan det efter två timmar var dags för oss att hämta kistan igen. Vi hade även kistor ståendes hos Hotel Corallen och Sjöfartshotellet.

I juni och december 2020 genomförde vi totalt 10 livesända musikquiz live online där lagen satt hemma och quizade tillsammans från platser i hela södra Sverige. Totalt var över 500 olika lag med!

Professorns box är uppföljaren till Karantänkistan där både hemleverans och upphämtning ingår. Boxen släppte vi i slutet av februari 2021 och vi samarbetade med flera av Oskarshamns restauranger för att erbjuda box + take away till kunden. Vi är ju ändå ute och kör, så varför inte leverera käk också?

Marika, Marcus och Matts – grundare av Jailbreak Oskarshamn
Copyright © 2021 Jailbreak Oskarshamn | Produktion av Bardic Design